Vakantie ....... liever vandaag nog!!!!

Categorie: 2019 Noordwest Amerika Pagina 1 van 2

14 / 15 juni 2019: San Francisco – Amsterdam

 

Dag 16 / 17
Vandaag is het alweer de laatste dag van deze vakantie …. wat gaat het toch snel 🙄. De koffers zijn al bijna ingepakt, alleen de toilettassen moeten er nog in. We blijven netjes onder het gewicht. Ook vandaag gaan we bij Mels drive inn ontbijten het is er erg druk alle tafels zijn bezet maar wij hebben geen haast. We genieten er nog even lekker van😋.

Tegen 10.45 uur pakken we de auto voor de laatste keer met onze spullen in en checken we uit. Het was een prima hotel en een hele aardige man achter de balie. We zaten in kamer 319 en het enige wat er aan de kamer ontbreekt is een koelkast. Maar wij hebben nog een back up onze koelbox van piepschuim en daar hebben wij ons prima mee gered, echt een aanrader. De koelbox hebben we aan de schoonmaakster gegeven of ze er iets aan heeft weten we niet maar wij zijn er mooi van af 😁.


We stellen onze eigen TomTom nog een keer in na de car rentals en ook de laatste rit verloopt prima. Maar Herbert weet de route nog en waar hij 2 jaar geleden ook de auto heeft vol getankt gaat hij dat nu ook weer doen. We moeten de auto met volle tank inleveren. Dan rijden we naar Avis, ook dit loopt allemaal gesmeerd. We krijgen ons bonnetje mee en deze staat op $0,00 gelukkig, dit is correct. Nu kunnen we nog een rekening van de tol verwachten. We hebben in totaal 2197 mijl en dat is 3536 km met de auto gereden.

Dan gaan we met de airtrain naar terminal G hier kunnen wij de koffers afgeven. We moeten wel zelf eerst de koffer labels uitprinten. Maar dat wijst zich vanzelf. Er wordt nog gevraagd of we met een andere vlucht mee willen want onze vlucht is helemaal vol. Indeling vliegtuig: (wij zitten op de stoelen k,l in de rij 36)

Indeling Dreamliner 787-8

de route

Volgens de planning zal het vliegtuig om 15.10 vertrekken maar hoe het kan ik weet het niet want de deuren zitten op tijd dicht maar het duurt nog wel even voordat we vertrekken uiteindelijk gaan het vliegtuig om 15.45 uur de lucht in. Het moet dan 8808 km afleggen voordat  we  in Amsterdam zullen landen. We zitten nog maar net in de lucht of we krijgen al pretzels met iets te drinken. Niet veel later volgt dan al de warme maaltijd, maar dat heeft te maken dat dit een nachtvlucht is. En zoals op bijna elke vlucht kun je kiezen uit Pasta of Kip. Later worden er nog ijsjes uitgedeeld. Heel vervelend vind ik dat ze toch automatisch de ramen dimmen terwijl het tijdens de vlucht licht blijft. Je kunt de ramen zelf op dit moment niet lichter zetten ……… heul erg jammer want het is heel helder boven Groenland en ook al zijn de ramen donker gemaakt je kunt nog wel de besneeuwde bergtoppen zien. Echt heel erg jammer 😠. Tussendoor krijgen we nog een snack (een droog broodje met kalkoen) en een zakje met chocolade M&M’s. Vlak voor de landing krijgen we het ontbijt en je kunt kiezen uit iets met ei of French toast met daarbij vers fruit, cup cake en yoghurt.

Het vliegtuig landt om 11.41 uur op de Aalsmeerbaan. De koffers hebben we snel en we kunnen de trein van 11.37 uur nog halen.

Tot een volgende keer!

Liefs van ons.

 

 

 

13 juni 2019: San Francisco

Dag 15

Wat gaat de tijd toch snel … vandaag alweer de laatste dag in San Francisco! We gaan weer voor het onbijt bij Mels drive-inn en het smaakte weer voortreffelijk.

We hebben bij Walgreens een Muni 1 daypass (Clipper Card) gekocht voor het openbaar vervoer. Je mag dan met de bussen, streetcars, cable cars en SF metro reizen echt super handig en stukken goedkoper dan losse kaartjes.  De Clipper Card kost $3 en de dagpas kost je dan $12 in totaal betaal je $15, de muni pass voor 1 dag kost $23. Ter vergelijking losse buskaart $2,75 per rit, cable cars $ 7 per rit. Dit ter info.

We gaan met de bus naar het Financial district en vandaar nemen we de cable car  California / Van Ness lijn. Op deze route is het niet zo druk, op de bekendste lijn Powell / Hyde is het gigantisch druk. We maken de hele route af en we kunnen blijven zitten en met dezelfde cable car gaan we weer terug. Bij de halte van China town stappen wij uit de cable car en lopen een beetje rond door China town. Uiteindelijk lopen we tot aan de Ferry Building en daar zijn we in de F-tram (dit wordt met historisch trammaterieel uit heel Amerika geëxploteerd) gestapt. Hier maken we een round trip en bij terugkomst lopen we bij de Ferry Building naar binnen. Binnen en buiten staan allemaal eetkraampjes.  We lopen weer een stukje en pakken dan weer de tram om vervolgens dichtbij Union Square weer uit te stappen, hier lopen we even bij Macy’s naar binnen. Vanuit Macy’s heb je een mooi uitzicht op Union Suqare. Daarna nemen we nog even een kijkje bij de cable car Powell / Hyde lijn en hier is het al minder druk dan eerder op de dag. Wij besluiten om in de rij te gaan staan om toch met deze cable car nog een ritje te maken. Dit is ook een mooi ritje en je komt dan nog langs het bekende straatje Lombard Street, (dit leuke straatje hebben wel al meerdere keren gezien en slaan we dit keer over) we blijven tot aan de laatste halte zitten.

Zo hebben wij op de laatste dag in San Francisco toch nog veel gezien en gedaan. Ondanks dat wij veel gebruik hebben gemaakt van de bus, tram en cable car, hebben wij vandaag toch nog 8.5 km gelopen.

Voor nu welterusten,
Liefs.

12 juni 2019: San Francisco

Dag 14
Vanochtend eerst uit het raam gekeken of het helder is en dat is het. Na een lekker ontbijt bij Mel’s drive-inn (is een amerikaans keten in jaren 50 stijl) super leuk ingericht met gezellige booths en jukeboxen.

Op onze eerste rijdag hadden we op de planning staan om bij de Golden Gate Bridge vista point (battery Spencer en Hawk Hill) te gaan kijken, maar toen was het erg mistig. Vandaag is het een uitermate geschikte dag om het te gaan bekijken. We stellen de tomtom in en zo komen wij bijna op de juiste plaats aan, echter blijkt er een detour te zijn omdat er een rijbaan is afgesloten ivm met parkeer problemen kun je op de rijbaan de auto’s parkeren vandaar dat ze er een one way route van hebben gemaakt. Wat een schitterende route en wat een uitzicht! Als je in de gelegenheid bent en je bent nog in het bezit van een auto dan zeggen wij ga hier naar toe.


We stellen de tomtom in op Twin Peaks Boulevard, we rijden over de Golden Gate Brigde en als je SF in gaat betaal je $8, maar je kunt niet cash betalen er zit in de auto een fasttrak pas en hiermee kun je de tol betalen, we zullen de rekening van AVIS nog wel krijgen. We rijden door de steile straten van SF en wat is het toch super mooi om hier te rijden. Als we dan bij Twin Peaks vista point (een van de bekendste uitzichten punten van SF) aankomen dan heb je weer zo’n Wow  moment, wat een prachtig uitzicht heb je hier over de stad (mits het niet mistig is).

We brengen de auto terug naar het hotel en gaan dan lopend naar Fishermans Warf en lopen daar nog even rond, we nemen even een kijkje in het Musee Mecanique. Een enorme hal vol met coin apparaten. Sommigen zij enorm oud o.a. muziek, fipperkasten en ander gok spelletjes o.a. pacman etc. Leuk om gezien te hebben. Natuurlijk blijven wij ook even bij de zeehonden kijken, oh wat een grappige beesten zijn het toch lekker ruzie maken met elkaar om een favoriete plek te bemachtigen. maar in het verleden lagen de vlonders helemaal vol met zeehonden en 2 jaar geleden en nu zijn er in totaal nog geen 4 vlonders gevuld met zeehonden, waar ze toch allemaal zijn? Geen idee. Op de pier is het gezellig druk.

We wandelen weer richting het hotel dit is allemaal prima te doen als je maar de juiste weg neemt anders dan loop je voor niets de steile heuvels op. Tegen het einde van de middag komen er steeds meer wolken en wordt het mistig. Ook komt de wind opzetten waardoor het erg fris wordt.

Wij hebben een voortreffelijk dag in SF gehad.

Liefs.

 

11 juni 2019: South Lake Tahoe – San Francisco

Dag 13
South Lake Tahoe – San Francisco 345 km, de route:

South Lake Tahoe – San Francisco

klik op de foto voor een groter formaat

Vandaag start alweer de laatste dagrit van deze vakantie. Ik heb ergens gelezen dat Highway 88 een goed alternatief is voor de tioga pass (als deze nog gesloten is). Wij gaan bekijken of dat zo is….

Tegen half 10 verlaten wij South Lake Tahoe en rijden wij via de Highway 89, door een  prachtige omgeving naar de Carson Pass (Hwy 88). We komen langs Red Lake, Caples Lake (het grootste gedeelte van dit meer is nog bevroren). De bergtoppen zijn nog van sneeuw voorzien en soms ligt de sneeuw nog naast de weg. Echt het moet gezegd worden wat een schitterende route! Wij hebben er geen seconde spijt van gehad om deze weg te rijden. We verlaten nu het sneeuwgebied en blijven nog een paar nachten in San Francisco.

We maken een tussenstop bij de premium Outlets San Francisco in Livermore, wat een oppervlakte aan winkels en alles lekker buiten het is hier vandaag 40 graden en dat hebben wij nog niet gehad tijdens deze vakantie. We beginnen eerst met een bak koffie en lopen daarna rond althans dat is de bedoeling maar we zien nog niet eens de helft ….. het is zoooo groot. Na twee uur te hebben rondgelopen rijden wij weer verder op weg naar San Francisco en hoe toepasselijk is het als we op de Bay Bridge rijden via de radio het liedje van Scott McKenzie If you’re going to San Francisco …. horen. We moeten $ 7 tol betalen om over de Bay bridge San Francisco binnen te rijden.

‘S avonds lopen we over de gezellige Chestnut Street met leuke bars en restaurants, sommige restaurants hebben een rij met wachtende mensen voor de deur staan. In 2017 verbleven wij in het hotel How Collow Inn dat ligt schuin tegen over dit hotel dus we kennen de buurt hier nog wel.

 
                                                     Uitzicht vanaf de kamer.

Hotel: Chelsea Inn, 2095 Lombard St, Marina District, San Francisco

 

10 juni 2019: South Lake Tahoe

Dag 12

Vandaag geen reisdag we blijven nog een dag in South Lake Tahoe.
We hebben Yosemite uit het schema gehaald omdat we toch niet over de Tioga Pass kunnen rijden en dat was wel het doel van deze dag.
Na een heerlijk ontbijt met weer veel variaties aan lekker eten en als extra ligt hier gesneden vers fruit, 2 soorten meloen, rode grapefruit, banaan …… Top!

Daarna pakken we de koffers weer in en nemen alles mee naar buiten en omdat we valet parking hebben wordt onze auto voorgereden. We maken vandaag een rondje om Lake Tahoe, dit meer ligt op de grens tussen Californië en Nevada. Het is een schitterend meer. We bekijken eerst de Eagle Falls aan de overkant van de weg.

We vullen de permit in, dit is slechts een registratie om bij te houden hoeveel mensen deze wandeling lopen. Dan beginnen we aan de Eagle Falls trail.
De trail begint vanaf de parkeerplaats (je betaalt $5 om je auto te parkeren) en via het verharde pad (van kiezels, en keien) kom je eerst bij de bridge vanwaar je een prachtig zicht hebt op de waterval. Je hebt ook nog een mooi uitzicht over Fannette Island in Emerald Bay. Het is een prachtige wandeling. Soms een beetje over de rotsen klimmen dan weer een steil stuk wandelen over de goed gemarkeerde wandelpaden. Het blijft wel opletten waar je loopt. We komen steeds dichter bij de sneeuw. Uiteindelijk komen we bij Eagle Lake aan het is een klein meertje maar wel met een heel mooi uitzicht op de besneeuwde bergen. We blijven even genieten van de omgeving en beginnen dan aan de wandeling terug.

Als we weer bij de auto komen dan rijden we weer verder. Bij elk volgend punt is de parkeerplaats overvol en kun je nergens de auto meer kwijt, we maken onze ronde af en genieten van de mooie uitzichten. Kortom Lake Tahoe is de moeite van een bezoek zeker waard, alhoewel het wel erg toeristisch is.

Het is wel opvallend dat je aan de ene kant van de straat in het Californische gedeelte geen casino’s hebt en aan de andere kant van de straat in het Nevada gedeelte de casino’s in overvloed zijn.

Het is een heerlijke dag rond de 22 graden al voelt het wel warmer aan. 

Hotel:
Best Western Station House Inn
901 Park Avenue
South Lake Tahoe

 

9 juni 2019: Lassen Mineral lodge – South Lake Tahoe

Dag 11

de route

Lassen Mineral lodge – Reno – South Lake Tahoe 360 km

klik op de foto voor een groter formaat

 

 

 

 

Vanochtend een ontbijt in het restaurant genuttigd, het smaakte goed. Daarna de auto ingepakt en vertrokken. We rijden eerst door een bosrijke omgeving, allemaal naaldbomen. Nog steeds zien wij bergtoppen met sneeuw. Tegen 12.00 uur komen we in Reno aan, de hoofdweg is afgesloten. We zien veel bikers en gaan er dan maar vanuit dat er een activiteit voor bikers is. Langs de kant van de weg zijn allemaal kraampjes opgebouwd met inderdaad spullen voor bikers maar ook kraampjes met prularie en eet/drink kraampjes. We lopen enkele hotels/Casino’s naar binnen hier zenden ze de wedstrijd Portugal – Nedeland uit, we kijken even (later krijgen we mee dat Nederland helaas met 1-0 verloren heeft). Het is niet groot maar wel leuk en gezellig. We komen diverse namen van casino’s tegen die wij van Las Vegas kennen.

We rijden weer verder en komen dan na een mooie rit bij lake tahoe aan. We checken ons in bij het hotel. De auto wordt voor ons ergens geparkeerd en wij nemen onze spullen mee naar de kamer. Het is een zeer ruime kamer met een aparte slaapkamer (gelukkig wel een kingsizebed🙃) We drinken even iets op de kamer en lopen dan even in South Lake Tahoe rond een gezellig toeristisch plaatsje. We komen uit bij een restaurant Lucky Beaver bar & burger waar we een hapje eten. Het is er druk en rumoerig omdat er via de tv schermen naar de stanleycup finale wordt gekeken Boston – st Louis ijshockey, Boston wint met 5-1 het gaat om de best of 7 en het staat nu 3-3 dus de laatste wedstrijd wordt spannend. Over het restaurant, we moeten erg lang op ons eten wachten en blijkt dat er iets fout is gegaan met de bestelling. Ze wil het goed maken door onze drankjes of een dessert voor niets te geven wij kiezen voor de drankjes. Later komt ze terug met de rekening en zegt ze dat wij te dure drankjes hebben en wij alleen de glas wijn voor niets krijgen. Oké ook prima, passen wij onze tip hierop aan. Het was er best gezellig en we hebben heerlijk gegeten.

 

Lake Tahoe Resort

Hotel:
Lake Tahoe Resort Hotel, 4130 Lake Tahoe Boulevard, South Lake Tahoe

klik op de foto voor een groter formaat

 

8 juni 2019: Mazama Village – Lassen Mineral Lodge

Dag 10

de route

 

Mazama Village cabin – Mc Arthur Burney Falls – Lassen Volcanic NP – Lassen Mineral Lodge 396 km

 

klik op de foto voor een groter formaat

 

 


Het is een koude nacht, er ligt ‘s morgens nog bevroren sneeuw op de auto. Het is 2 graden 😳, met een strak blauwe lucht.

We maken ons klaar en nuttigen het door ons zelf meegenomen ontbijt. We besluiten om nog even terug te rijden naar het Crater Lake om nog een foto te maken, het is zo anders met een strak blauwe lucht 😁.

Tegen 9.30 uur whatsappen (in het restaurant kunnen we nog steeds gebruik maken van het internet) we nog even met de vrienden en dan rijden wij weer verder.

We willen naar de McArthur Burney falls rijden op een gegeven moment moeten wij een afslag nemen. De weg is voorzien van een nieuwe laag grint, oké langzaam rijden. Dan gaat de weg over op asfalt maar deze weg is zoals wij die vroeger ook hadden, met betonplaten, elke naad voelde en hoorde je ….. vreselijk! En tot overmaat van ramp zien wij dat er steeds meer takken, bomen op de weg liggen en dan opeens ligt er nog volop sneeuw op de weg. Tja 🤔 wat doe je dan ….. diezelfde K…. weg weer terug rijden, ongeveer 80 km voor niets gereden ☹️.

De weg naar onze 2e bezienswaardigheid Lassen Volcanic np is ook nog gesloten vanwege de sneeuw. We hadden hier wel rekening mee gehouden  maar je hoopt nog altijd dat de weg open gaat …. helaas het is niet anders. 

We rijden door een heuvelachtig landschap, soms door bossen met naaldbomen en dan weer een openvlakte met de bergen om ons heen en de met sneeuw bedekte bergen blijven ons steeds volgen. Vandaag is het een echte reisdag geworden.

Liefs.

 

 

 

 

 

 

7 juni 2019: Bend – Mazama Village

Dag 9

de route

 

Bend – Crater Lake – Mazama Village

klik op de foto voor een groter formaat

 

 

 

 

Vanochtend gebruik gemaakt van het ontbijt dat het hotel aanbiedt. Daarna onze spullen weer in de auto gepakt en weggereden. We hebben gisteren al gezien dat een gedeelte van de route nog gesloten is ivm de sneeuw. Hoewel wij tijdens de rit ons er niets bij voor kunnen stellen. Ook bij de north ingang die gesloten is vragen wij ons af …. waarom. Gelukkig kunnen wij nog via de west ingang het park Crater Lake NP bezichtigen. We mogen met de auto tot aan Discovery point komen en vanaf daar is de weg verder gesloten. Helaas ook hier hebben wij een route in de planning die we niet kunnen rijden. We maken de eerste stop bij Rim trail vanaf hier heb je een geweldig mooi uitzicht over Crater lake. En de 2e stop is bij Discovery point ook vanaf hier heb je een schitterend uitzicht. Dan lopen we een eind over de afgesloten weg naar een uitzicht punt en we zien wel sneeuw aan de kant van de weg liggen maar wij hebben nog steeds geen idee waarom de weg is afgesloten. We zullen er nooit achterkomen 🤷‍♀️. Tijdens de rit en het wandelen sneeuwt het af en toe. Nadat wij alles hebben gezien komt er steeds meer mist over Crater lake, waren wij hier mooi op tijd.

Op de kamer in de cabin kunnen wij geen gebruik maken van het internet, wel in het restaurant dus daar brengen wij even wat tijd door.

Liefs.

6 juni 2019: Mitchell – Bend

Dag 8
Mitchell – Smith Rock State Park – Bend 147 km

de route

Lieve mensen bedankt voor de lieve en leuke reacties via de website of whatsapp het is altijd leuk om deze berichten te lezen. Super, dank hiervoor!

Voor vandaag staat er niet zo heel veel op de planning een korte rit van 147 km en we willen alleen Smit Rock State Park bezoeken. We willen hier gaan wandelen.

Smith Rock State Park
Als je het park binnenrijdt, kan je direct naast de weg parkeren. De toegangsprijs bedraagt 5 dollar per auto per dag. Op de parkeerplaats staat een selfpay station, zorg er dus voor dat je gepast geld of creditcard bij je hebt het apparaat geeft geen wisselgeld. Vanaf de parkeerplaats kan je direct naar het bekende viewpoint lopen. De rivier bevindt zich dan een stukje beneden je, er loopt begaanbaar pad naar beneden toe, wel steil.
Dit is een mooi en helder rivierdal omgeven door spitse rotskliffen. Vooral klimmers komen hier aan hun trekken en die zag je dan ook volop. Er zijn diverse wandelpaden uitgezet rondom de kliffen en de rivier. Bij aankomst kijken wij ons ogen uit. We gaan eerst de river trail lopen. Eerst naar beneden het dal in en dan langs de rivier (Crooked River) lopen. Het pad is goed te lopen. Op een gegeven moment kom je op het punt uit waar je weer naar boven moet dit heet de Mesa Verde Trail. Dit is een hele uitdaging voor ons. We lopen de berg op, af en toe nemen we een foto of een rust moment, we komen wel vermoeid 😅 maar met een voldaan gevoel boven op de berg aan, met meteen een WOW wat een mooi uitzicht. Maar ja, wat je omhoog loopt moet ook weer naar beneden gelopen worden maar dat gaat natuurlijk stukken makkelijker 😂. Na even te zijn uitgerust zetten wij de daling in. Die gaat over de Misery Ridge Trail. Wij hebben deze route in tegengestelde richting gelopen en wij hebben het idee dat dit minder zwaar klimmen is dan de normale loop richting. We lopen nog een stukje over de Canyon Trail en dan komen wij weer bij de parkeerplaats terug. Wij hebben ongeveer 9 km gelopen, maar eerlijk is eerlijk we hebben geen moment spijt gehad. Een schitterend gebied!! Neem de tijd en moeite om van dit park te genieten. Overigens staat bij de Misery Ride Trail dat dit de meest moeilijkste trail is. Die hebben wij dan toch maar even gelopen!
Hoe heet deze rock ………… 🤔

 

 

MONKEY FACE!

Liefs.

 

 

5 juni 2019: Portland – Mitchell

Dag 7

Portland – Painted Hills Overlook – Painted Cove trail – Leaf hill trail – Red Hill Trail – Skyhook motel Mitchell
klik op de foto voor een groter formaat

 

 

Tegen 9.00 uur was alles weer in de auto gepakt en zijn we bij het motel weggereden. Daarna hebben we eerst de auto weer voorzien van een drankje benzine. Wat opmerkelijk is in de staat Oregon hier mag je niet zelf tanken er lopen mannen rond die voor jou de tanken! Voor ons zelf kopen wij een broodje bij Subway. We nemen een Footlong dan hebben wij ook nog iets voor de lunch vanmiddag. Ook vandaag hebben wij geen lange route, ongeveer 325 km en het enige wat we vandaag willen bekijken is Painted Hills.


Vanaf de Highway 26 neem je de afslag naar Painted Hills Unit, in het begin is de weg nog voorzien van mooi asfalt maar daarna wordt het een verharde weg van grint maar deze is goed te rijden. We stoppen bij de Picnic Area en daar eten we ons restant van het Subway broodje op.
We rijden verder en maken de stops in volgorde van de route. De stops worden allemaal goed aangegeven.
Painted Hills Overlook is een wandeling van 0.8 km je loopt over een geasfalteerd pad naar een uitkijkpunt en via hetzelfde pad loop je weer terug.
Painted Cove Trail is een wandeling van 0.4 km. In het begin loop je over een houten boardwalk tussen de de donkere heuvels door en je kunt via een zandpad naar een hoger gelegen uitkijkpunt lopen en aan het eind loop je weer over de houten boardwalk. Wij vonden deze wandeling de topper.
Leaf Hill Trail is een wandeling van 0.4 km je loopt om een heuvel heen.
Red Hill Trail is een wandeling van 0.4 km je loopt over een zandpad naar de achterzijde van een mooie rode heuvel en je wandelt via hetzelfde pad weer terug.
De wandelingen zijn absoluut niet zwaar of zo maar wel bij 32 graden. Vanochtend zijn wij met 16 graden uit Portland weggereden en vanmiddag in die hitte te wandelen dat is wel even een overgang en we zijn nog zeker niet gewend aan de hoge temperaturen.


Wij hebben ons hier de hele middag wel vermaakt, ik had gelezen dat het bij zonsondergang ook zo mooi moet zijn dan heb je toch weer een heel ander licht op het geheel. Dus we besloten om naar ons hotel in Mitchell te rijden en dan later nog even terug te gaan. Mitchell is een heel klein plaatsje er is één supermarkt, 2 restaurants en verder heel veel ouwe meuk. Wij hebben een keuze uit de 2 restaurants kunnen maken wel een moeilijke keuze maar toch ….. de keuze is gevallen op Tiger Town en absoluut geen spijt van gehad.


Deze mevrouw was zo gezellig en spraakzaam

 

 

 

 

Liefs.

 

 

 

 

Pagina 1 van 2

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén